top of page

פרויקט סדרת ספרי משנה ברורה משנת חכמי תימן

רבים הם מבני התורה אשר חפצים ללמוד בספר המשנה ברורה, ומאידך חפצים לדעת גם את מנהג אבותיהם, וכיצד היא ההלכה לפי שיטת הפסיקה התימנית. לכן החל המכון בהוצאת משנה ברורה משנת חכמי תימן.

החפץ חיים - רבי ישראל מאיר הכהן זצ"ל מראדין (תקצ"ט - תרצ"ג) כתב חיבורים רבים בהלכה ובמוסר, שפרסמוהו מאד, והשפעתם גדולה עד היום. חיבורו ההלכתי הראשון היה ספר חפץ חיים, הלכות לשון הרע. על שם ספר זה כוּנה מחברו כבר בחייו, וכך הוא מכונה עד היום, החפץ חיים. כתב ספרי הלכה שימושיים בעניינים שהזמן גרמם, כמו ספר מחנה ישראל, לחיילים בצבא הצאר הרוסי. כמו־כן כתב ספרים בהלכות קדשים ומקדש, ואף הקים כולל אברכים ללימוד קדשים. כתב עשרות ספרים קטנים וקונטריסים בענייני הלכה והנהגה שונים, שקובצו בכמה כרכים תחת הכותרת כל כתבי החפץ חיים.

חיבורו הגדול הוא ספר משנה ברורה, ששה כרכים, סביב שולחן ערוך אורח חיים. בהכנת הספר עסק במשך עשרים ושמונה שנה, וכל כרך נדפס מיד בסיום הכנתו (ורשה ה'תרמ"ד - פייטרקוב ה'תרס"ז).
ספר משנה ברורה נתפשט במהירות עצומה בעם ישראל, ועד היום הוא ספר הפסיקה העיקרי, ונתקבלו הוראותיו ופסקיו בקרב הציבור האשכנזי, וספר ההלכה החשוב ביותר לכל עם ישראל.

הספר משנה ברורה כולל שלושה ביאורים. האחד, משנה ברורה עצמו, שהוא ביאור פסקי השולחן ערוך, הוספת פרטים הלכתיים, והכרעת ההלכה במקומות שיש בהם מחלוקת הפוסקים. השני, ביאור הלכה, כולל דיונים הלכתיים ארוכים יותר. והשלישי, שער הציון, ובו מקורות להלכות המובאות במשנה ברורה ועוד הערות קצרות.
זכה הספר משנה ברורה, והיום אין בן תורה אשכנזי ספרדי או תימני, שאינו לומד בו. זהו הספר הבסיסי לכל לומד הלכה, והספר היסודי לכל מורה הוראה.

החיבורים סביב המשנה ברורה

מאז נתחבר הספר משנה ברורה, נתחברו ספרים רבים על ידי חכמי וגאוני הספרדים, ששפכו אור חדש על פסקי ההלכה, לאור פסקי המשנה ברורה, והעירו על שינויי ההלכה והמנהג לפי שיטת הפסיקה הספרדית ומסורת מנהגיהם. העיקריים שבהם, הלא המה, כף החיים מאת הגאון רבי יעקב חיים סופר, ספריו הרבים של הגאון רבי עובדיה יוסף, אור לציון מאת הגאון רבי בן ציון אבא שאול, ילקוט יוסף מאת הגאון רבי יצחק יוסף, וספרי הגאון רבי מאיר מאזוז ובית מדרשו כסא רחמים.

החיבור משנת חכמי תימן על המשנה ברורה

דא עקא מה שידוע ומפורסם כי יהדות תימן שימרה במשך דורות רבים, את המסורת הייחודית שלה בענייני הלכה ומנהג, והיא באה לידי ביטוי בספרים רבים שנתחברו על ידי חכמי וגאוני תימן, מהם שעדיין בכת"י.
והנה רבים הם מבני התורה אשר חפצים ללמוד בספר המשנה ברורה, ומאידך חפצים לדעת גם את מנהג אבותיהם, וכיצד היא ההלכה לפי שיטת הפסיקה התימנית. התמקדנו בעיקר בספריהם של השתילי זתים, ומהרי"ץ בספריו ברבים, אבל גם בגאוני הדור שלאחריהם עד פוסקי זמנינו. לכן הקמנו צוות של רבנים צעירים מוכשרים לערוך את החיבור במטרה עליונה שעל כל ס"ק במשנה ברורה תהיה התייחסות אם זוהי הפסיקה של יהדות תימן.

מטרת עריכת החיבור ותרומתו לציבור הלומדים

דבריהם של גאוני תימן אודות דברים שנידונו בספר משנה ברורה, וכן הערותיהם הישירות של האחרונים שבהם על פסקי המשנה ברורה, אינם נמצאים במקום אחד, אלא מפוזרים המה אחת הנה ואחת הנה. ורבים מבני התורה ובפרט מבני העדה התימנית, החפצים ללמוד את ספר משנה ברורה, ולדעת גם את מנהגי אבותיהם, וכיצד היא ההלכה לפי שיטת הפסיקה התימנית, צריכים המה ללכת ולחפש באוצר מלא וגדוש של ספרים, ואינם מוצאים ידיהם ורגליהם.

גם מבעלי ההוראה האשכנזים והספרדים, כאשר אכשר דרא, החפצים לדעת כיצד יהדות תימן נוהגת בהלכה זו או בהלכה אחרת. והרי חילוקים רבים עד מאד ישנם בין התימנים לשאר קהילות ישראל, ובפרט בחלק אורח חיים.
על כן נחלצנו חושים, ויצאנו למלאכה אדירה לתועלת הלומדים, לחקור להעיר כיצד היא ההלכה בדברים שנתחדשו בזמנינו, לעמוד על כל הלכה ועל כל מנהג הכתובים בשולחן ערוך ובמשנה ברורה, ולברר כיצד הוא גם לפי שיטת הפסיקה התימנית ומסורת מנהגיה, ובכך ידע הלומד כיצד עליו לנהוג הלכה למעשה.

אכן, גם במקומות שאין הערה או הרחבת דברים, מובן מאליו כי כך היא ההלכה או המנהג גם לדידן בני תימן.זאת ועוד, ביארנו בכל מקום כיצד היא דעת רבינו הרמב"ם, שהרי הוא מורה דרכה של יהדות תימן.
בימים אילו מסתיימת עבודת החלק הראשון של שבת, עבודה רבה ומאומצת מאד בה ביארנו הרבה חילוקי דינים ומנהגים רבים. הספר יראה אור בקרוב בעז"ה.

רשימה חלקית בעבודת המחקר על סדרת הספרים משנה ברורה - משנת חכמי תימן

לצורך עבודת המחקר על החיבור משנת חכמי תימן נאלצים אנו לקבץ חומרים רבים מספרי רבני תימן בכל הדורות, מהם עדיין בכתב יד, אשר חברי המכון שוקדים על הוצאתם לאור עולם, ולצורך מחקר והשוואות נאספו אל מקום אחד להביאם לפני שוחרי התורה ומבקשי ידיעת ההלכות והמנהגים של עדת תימן המפוארה, ונציג לפניכם רשימה חלקית של הספרים:

1 - פירוש קדום על הרי"ף מסכת חולין.
2 - רבינו הרמב"ם. השתדלנו בכל מקום להעיר על דעת הרמב"ם, לפי שהוא מרא דאתרין.
3 - פירוש רבינו זכריה הרופא על הרמב"ם כת"י.
4 - פירוש רבינו סעדיה עדני על הרמב"ם כת"י.
5 - גנוזות ותשובות, מאת גאוני תימן ראשונים ואחרונים.
6 - פירוש רבינו סעדיה דריין על הרמב"ם.
7 - פירוש המזרחי על המשנה והתלמוד, מאת רבינו זכריה החלפוני.
8 - פירוש רבינו יצחק ונה על הסידור ועל הרמב"ם הלכות שחיטה.
9 - שתילי זתים, מאת הגאון מהר"ר דוד משרקי, עם הפירושים זית רענן וסביב לשולחנך.
10 - חידושי רביד הזהב, מאת הגאון מהר"ר דוד משרקי.
11 - שו"ת רביד הזהב, מאת הגאון מהר"ר דוד ובנו הגאון מהר"ר יחיא משרקי.
12 - הגהות על השולחן ערוך, מאת הגאון מהר"ץ (רבי צאלח בן יחיא).
13 - שו"ת פעולת צדיק, עץ חיים על הסידור, זבח תודה, הגהות על השולחן ערוך ועוד, מאת הגאון מהרי"ץ (רבי יחיא ב"ר יוסף צאלח), מגדולי רבני תימן.
14 - אוצרות תימן, שו"ת מאת גאוני צנעא.
15- תורת חכם ומקור חיים, מאת הגאון מהר"ר יחיא בן יעקב צאלח.
16 - שושנת המלך וקרבן תודה, מאת הגאון מהר"ר שלום חבשוש.
17 - פתח האוהל, מאת הגאון מהר"ר יחיא עמוד.
18 - לחם תודה ושו"ת חן טוב, מאת הגאון מהר"ר יחיא בדיחי.
19 - שו"ת חיי שלום, מאת הגאון מהר"ר יחיא הכהן.
20 - הגהות על השולחן ערוך, מאת הגאון מהר"ר שלום מנצורה.
21 - הגהות על השולחן ערוך, מאת הגאון מהר"ר יחיא קורח.
22 - שו"ת והגהות על השולחן ערוך, מאת הגאון מהר"ר חיים קורח.
23 - שו"ת גנזי מלכים, מאת גאוני תימן האחרונים, בעריכת הגאון מהר"ר יחיא עומיסי.
24 - נחלת יוסף, מאת הגאון מהר"ר שמואל עדני.
25 - הגהות על השולחן ערוך, מאת הגאון מהר"ר חיים גמאל.
26 - כל ספרי בעל ענף חיים, הגאון מהר"ר אברהם אלנדאף.
27 - איש ימיני, מאת הגאון מהר"ר יחיא יצחק הלוי.
28 - סערת תימן, מאת הגאון מהר"ר עמרם קורח.
29 - שו"ת דברי חכמים מאת הגאון מהר"ר שלום יצחק הלוי.
30 - יבוא שילה, קיצור אבן העזר ומשפטי אמת, מאת הגאון מהר"ר זכריה שרעבי.
31 - שם טוב על הרמב"ם ושו"ת החיים והשלום, מאת הגאון מהר"ר חיים כסאר.
32 - עקבי שלום, מאת הגאון מהר"ר שלום עוזירי.
33 - הליכות תימן, תשובות ופירוש על הרמב"ם, מאת הגאון מהר"ר יוסף קאפח.
34 - שו"ת ויצבור יוסף, סידור כנסת הגדולה, מגיד מראשית, אשמורה בלילה ועוד, מאת הגאון מהר"ר יוסף יעקב צובירי.
35 - מצפונות יהודי תימן, מאת ר' יהודה לוי נחום.
36 - עריכת שולחן, שו"ת תשובה כהלכה, ועוד, מאת הגאון מהר"ר שלמה קורח.
37 - בית מועד ועוד, מאת הגאון מהר"ר פנחס קורח.
38 - שו"ת דובר שלום, מאת הגאון מהר"ר שלמה טובים.
39 - שו"ת בית העזרי ד"ח, מאת הגאון מהר"ר עזריה בסיס.
40 - שולחן ערוך המקוצר, בארות יצחק, שו"ת עולת יצחק ועוד, מאת הגאון מהר"ר יצחק רצאבי.

bottom of page